Veiligheid en gezondheid bij Callewaert Industries

28.04.23

In een groot bedrijf waar meerdere collega’s jobs uitvoeren voor verschillende industriële toepassingen, is veiligheid enorm belangrijk. Als preventieadviseur waakt Jan Verplancke over het bewustzijn op het gebied van veiligheid bij alle medewerkers van onze groep. “Want als je een job start met tien vingers, wil je in de avond ook met tien vingers thuiskomen”, vertelt hij. Een overzicht waarom veiligheid bij Callewaert Industries zo hoog op de agenda staat.

 

VCA-gecertificeerd

Callewaert Industries is een VCA-gecertificeerd bedrijf. “Wij kunnen dus zeggen dat we voldoen aan alle eisen op vlak van veiligheid”, vertelt Jan. “Hierin staan enkele procedures die we moeten volgen, betreffende het beheer van veiligheid, gezondheid en milieu. Doordat we dit attest hebben, weten onze klanten dat we bij elk project een kwaliteitscontrole doorvoeren op het gebied van veiligheid”. En dat gaat ver. Van controle en opleidingen van medewerkers tot het gebruik van gekeurd materiaal en beschermingsmiddelen.

 

Veilig, gezond en met aandacht voor het milieu

“Eigenlijk bestaat mijn taak als preventieadviseur eruit om elke medewerker zelfstandig te laten nadenken over de eigen veiligheid, die van hun collega’s, van het milieu én van de algemene gezondheid”, gaat Jan verder. Want bij Callewaert Industries wordt gewerkt op hoogte, met gevaarlijke stoffen en materiaal. Stel dat er toch iets gebeurt, dan moet Jan analyseren hoe dat precies mogelijk was waarna hij een procedure uitschrijft om een gelijkaardig ongeval in de toekomst te vermijden. “Want oog hebben voor veiligheid, is enkel mogelijk via een samenloop van instructies, opleidingen en procedures die daaruit voortvloeien.”

 

Opleidingen, toolboxen en medische controles

Om elke collega bewust te maken van het belang van een veilige en gezonde werkomgeving, organiseert Callewaert Industries regelmatig opleidingen en toolboxen. “Via een vier à vijftal opleidingen per jaar, krijgen onze medewerkers veiligheidsattesten. Die ontvangen ze wanneer ze een opleiding volgen bij ons over bijvoorbeeld werken met een heftruck, hoogtewerker, gevaarlijke stoffen, toestellen onder spanning of elektriciteit en heel wat andere aandachtspunten”. Naast die opleidingen, staan ook toolboxen op de agenda, korte informatiesessies waarin ze tips krijgen over veilig werken. Draag veiligheidshandschoenen als je met scherpe voorwerpen werkt of doe je veiligheidsbril aan tijdens het slijpen zijn slechts enkele voorbeelden. Tot slot, moeten alle medewerkers elk jaar op medische controle. “Want wie werkt met gevaarlijke stoffen, moet voorkomen dat die een schadelijke impact hebben op de gezondheid. En dat is waar ik dan over waak”, sluit Jan af.

 

Samenwerken met Callewaert Industries?

Zin om deel uit te maken van onze hechte familie en meer te weten te komen over veilig werken? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek! Ik neem contact op

 


 

“Mijn taak als preventieadviseur bestaat eruit om elke medewerker zelfstandig te laten nadenken over de eigen veiligheid, die van hun collega’s, van het milieu én van de algemene gezondheid”

- Jan Verplancke